20230220_105916

Booronderzoek Oostvaarders gemeente Almere 2023

Vanwege de verbouwing van het bezoekerscentrum de Oostvaarders moest er onderzoek gedaan worden naar de ondergrond waarop gebouwd zou worden. Hiervoor is o.a. samengewerkt met TNO die eerst sonderingen liet uitvoeren op diverse plaatsen om een goede locatie te vinden om later een diepe te laten zetten. Uiteindelijk werd dat een locatie ten noorden van de Buitenringweg naast de spoorlijn. De start van de boring was woensdag 15 februari en we werden daar om 08.30 uur verwacht. Zo rond die tijd kwamen er twee grote vrachtwagens en een bestelwagen aanrijden. Op de ene vrachtwagen zat de boorinstallatie en op de andere de stapel met buizen die de grond in moesten.

Er werd gebruik gemaakt van twee technieken: bij de eerste werd een pvc buis in een stalen buis gedaan waarbij de onderkant werd afgesloten door een roestvrijstalen kop die wel grond naar binnen liet maar die geen grond er weer uit liet gaan.

De tweede techniek was om na het gebruik van de eerste een stalen buis in het gat te laten vallen en de schacht op te schonen met gebruik van water, dit werd het pulsen genoemd. Per meter werden beide technieken toegepast. De pvc buizen zijn een meter lang en de grond die daarin verzameld werd is met buis en al afgesloten met een plastic dop en paraffine naar TNO gestuurd. Het materiaal dat in de stalen buis mee naar boven kwam hebben wij kunnen verzamelen. Omdat de toplaag uit holoceen materiaal bestaat hebben we de eerste 15 meter niet verzameld.

Ook kwam uit de eerste 15 meter geen interessant materiaal naar boven. Vanaf 15 tot 20 meter is voor ons opzij gelegd omdat wij donderdag niet aanwezig waren. De maandag en dinsdag hebben we de rest van de boring gevolgd en van de kansrijke lagen hebben we monsters meegenomen, bijna twee aanhangers vol. De monsters zijn (deels al) thuis gespoeld, gedroogd en gesorteerd. Een hele klus waar vele dagen werk in zit.

Vanuit Naturalis is er ook belangstelling voor het vondstmateriaal en TNO wil het ook gebruiken ter vergelijking met hun monsters.

Staatbosbeheer wil van de TNO monsters ook lakprofielen hebben die in het bezoekerscentrum getoont kunnen worden.

Share this story:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *